Beszámoló a HydroClinker (Oxydtron) vízállósági tesztjéről.

Beszámoló a HydroClinker (Oxydtron) vízállósági tesztjéről.

Az első tesztet a Havanna tartományi vízkitermelő vállalat Coca-gáton található emeleti galériarészén végezték, a másodikat Mayabeque tartományi vízművállalat Pedroso Mampostón nevű csatornájának egy szakaszán.

Általában, ha a minőségi tesztek eredménye megfelelő, akkor úgy tekinthető, hogy a termék határozottan segít a betoncsatornák és galériák szivárgás okozta kárainak enyhítésében.

A HydroClinker (hidraulikus cement) termék népszerű a nemzetközi piacon, ami annak köszönhető, hogy több országban is számos nagyon fontos alkalmazási területen került felhasználásra, kiemelkedő eredménnyel. Ezzel nem csak azt sikerült demonstrálni, hogy kiváló szigetelőanyag, de a beton helyreállítására is kiválóan alkalmas, mert növeli annak ellenállósági jellemzőit és meggátolja a korróziót a betonba ágyazott acélbetétek esetében.

A HydroClinker (hidraulikus cement) alkalmazása során elsőként említett nagyon fontos szempont, hogy a hagyományos kőművesmunkák során felhasználható, nem igényel különleges felszerelést vagy speciális körülményeket.

A csatornák tisztítása általában különleges mechanikus terhelést jelent az illesztésekre (a meglévő eszközök és körülmények figyelembevételével), amire megoldást jelent a HydroClinkerrel történő szigetelés, ami magas ellenállóságot biztosít, és ez teljes mértékben elegendő segítséget jelent az említett tevékenységnek a funkcionalitás és integritás teljes megőrzése mellett történő elvégzéséhez.

A csatorna teljes felületén szigetelést végezni (beleértve az illesztések kitöltését is) a HydroClinker 1,25 kg/m2 arányban történő adagolásával lehet, ami biztonságos helyreállítást tesz lehetővé, valamint évekig garantálja a szigetelés tartósságát.

A második kiemelkedően fontos szempont, hogy felhasználása során az illesztések és a betontáblák helyreállítása, valamint szigetelése során a sérült, elöregedett, nem szilárdan rögzített betont és habarcsillesztéseket meg kell emelni, ami lehetővé teszi az ezek által fedett elemek tisztítását, ehhez pedig magas nyomású vizes lemosásra van szükség.

A táblák felszínét az évek alatt lerakódott só, ásványi anyagok, alga és más idegen anyagok szennyezhetik, amik vékony filmréteget képezve megakadályozzák a HydroClinker beépülését és megkötését a betontábla pórusaiban. Ezért szükséges, hogy a felületeket és illesztéseket sósavas, kénsavas vagy más zsíroldó anyaggal mossuk tisztára.

Ez az eljárás eredményes, ezen kívül gyorsan és biztonságosan kivitelezhető. Az alaposan megtisztított és helyreállított felületen ezt követően alkalmazzuk a HydroClinker betonhabarcsot, ami a csatorna teljes szigetelését eredményezi. Ezzel az eljárás befejezettnek is tekinthető.

A Coca-gát emeleti része esetében a HydroClinker alkalmazási próbája gyorsan felszámolta az apróbb szivárgásokat. A nagyobb eresztések elzárása több időt és nagyobb szakértelmet igényelt, mert a víz útját a megfelelő helyeken kellett elzárni és a kötési időt figyelembe véve kellett a munkát elvégezni, ügyelve arra, hogy a HydroClinker a megfelelő nyomási pontokon szigetelje el a repedéseket és a réseket. A termék jellemzőiből adódóan ez a folyamat napokig tartott, amely során az anyag 50 és 150 mm közti méretű réseken és repedéseken jutott be a beton szerkezetébe, hatékonyan szüntetve meg a szivárgásokat.

A két kezelt területen 6 behatolási pontot jelöltek ki, amiken 3 m3 anyag került felhasználásra naponta. A próba során 5 ponton sikerült elérni tökéletes szigetelést, az eredmény csak egy esetben maradt bizonytalan. Itt a beton alatti fazsaluzatot nem sikerült felszínre hozni a meghatározott idő alatt.

Az emeleti galériák szigetelése során alapszabály, hogy a munkát a boltozat tetejétől lefelé, a falak irányába kell elvégezni, és az egyes részeket egy adag habarcs bejuttatásával kell szigetelni és betömni úgy, hogy 3-5 perc időtartamra kell nyomás alatt tartani a kijelölt munkaterületet a teljes szigetelés elérése érdekében.

A gát galériarészén két helyen is végrehajtották a beton repedéseinek javítását és szigetelését, köztük a központi, acélból készült kicserélő elemnél; ennek tapasztalatait a központi csövek megsérült acélrészeinek karbantartása során lehet felhasználni.

A HydroClinker (hidraulikus cement) termék műszaki jellemzői és a nemzetközi próbák során történt alkalmazás eredményei azt jelzik, hogy az anyag kiválóan alkalmas a vasbeton és más falazóelemek szivárgásainak elzárására és azok karbantartására.Készítette:Luis o. Rodriguez HernandezA műszaki tudományok professzora, HavannaA SIH – UNAICC vízépítési mérnöki társaság alelnöke

hu_HUHungarian
en_USEnglish hu_HUHungarian