Nanotechnológiával szüntették meg a víztorony szivárgását

Nanotechnológiával szüntették meg a víztorony szivárgását

Az országban egyedülálló módon javították meg a szivárgó víztornyot Újkígyóson. 

A kilencvenes évek elején emelt betonszerkezet építésekor technológiai hiba történt, a létesítmény ezért több évig eresztett. Az önkormányzat 2006-ban pályázott a Békés megyei területfejlesztési tanács vis maior alapjából történő támogatásra, végül 2008-ban hatmillió forintot — a beruházás 60 százalékát — nyertek a javítási munkákra. Az első körben műgyanta bevonattal, majd hegesztett műanyag fóliával próbálták meg a 300 köbméteres víztartályban megszüntetni a szivárgást. Ezek a technológiák azonban csődöt mondtak.

— Többször próbálkozott a kivitelező, de nem oldódott meg a probléma. Ugyanakkor egyre többet emésztett fel a garanciális javítások költsége — ismertette az előzményeket Szebellédi Zoltán polgármester. 
Az önkormányzat végül szerződést bontott a kivitelezővel, aki megváltotta a garanciális kötelezettségét, így a város új cég, illetve technológia után nézhetett.

— Az eljárás alapja a nanotechnológia, ez az, ami a jövőben gyökeresen megváltoztatja az építőanyag-ipart — tudtuk meg Balogh Istvántól, a víztorony javítását végül elvégző kft. ügyvezetőjétől. A cég már dolgozott a paksi atomerőműben is, medencék, víztározók szigetelését és építését is végezték, az újkígyósi volt azonban az első víztorony, amiben munkálatokat hajtottak végre a fennállásuk óta. A technológia lényege, hogy a felhasznált anyagok beépülnek a betonfelületbe és újrakristályosítják annak szerkezetét. Így gyakorlatilag az anyag önmagában válik vízzáróvá. 

A technológia nemcsak betonépítmények esetében használható, hanem azzal új vagy régi lakóépületek szigetelése is kialakítható, illetve felújítható az alkalmazásával. Így akár olyan területeken is bevethető, ahol a belvíz miatt fokozott vizesedéssel kell számolni az épületekben. Link: http://www.beol.hu/bekes/gazdasag/nanotechnologiaval-szuntettek-meg-a-viztorony-szivargasat-357757

hu_HUHungarian
en_USEnglish hu_HUHungarian